SUNDdag i Århus er et arrangement der sætter fokus på sundheden. Det er unge studerende fra universitetet i byen, der arrangerer det. I år var det 3. år i træk. Det foregår i hjertet af Århus, nærmere bestemt ved domkirken. Der var en masse boder, lige fra Høreforeningen til Scleroseforeningen, altså en masse foreninger der til daglig arbejder for ”sundhed” eller rettere sagt forsøger at mildne et handicap.
En af hovedkræfterne bag det hele er Johanne Greibe Andersen, der til daglig studerer medicin på universitetet. Jeg fik et lille interview med hende, hvor hun fortalte at det havde været en god dag og at der var mange der var mødt op, især børnefamilier. Tilmed havde solen skinnet fra en skyfri himmel, det ”problem” blev løst ved at Kræftens Bekæmpelse delte gratis solcreme ud. Det er ikke kun de medicinstuderende der er med til at arrangere SUNDdag, men også bioanalytiker- samt litteratur- og historiestuderende fra universitetet. De gør det frivilligt og ulønnet, men der skal dog penge til at arrangere et så stort arrangement, 150.000 kr. har de fået fra fonde i de seneste 8 måneder, som det tager at arrangere det.
Ud over penge til boder, telte og transport skal foredragsholderne have deres honorar, en af dem var Bubber. Johanne Greibe Andersens eget job som forkvinde består i, at samle trådene, koordinere tingene samt have overblikket. Som en form for leder skal hun tilmed give de andre en ”peptalk” samt motivere dem. Årets tema var livsglæde, det var konkretiseret ved at man havde trykt en masse selvklæbende papirlapper, hvorpå der stod komplimenter. Man skulle så vælge et par stykker man syntes passede til en anden, samt klæbe dem på ham/hende. På Johanne var der sedlerne: Du er smuk, du er en fantastisk ven samt du er sej. Det kan godt være grænseoverskridende at klæbe de sedler på folk man ikke kender, altså på deres tøj. Det kan nemt blive mentalt omklamrende som det hedder, man kan roligt sige at det var en udfordring, men så må man øve sig i både at give og modtage komplimenter. Meningen med hele arrangementet, var at folk skulle leve sundere, uden at det blev for skolemes- teragtigt, altså for meget ”pegefinger”.
Som sagt holdt Bubber et af foredragene. I dét kom han ind på de problemer, hans familie havde på en tur til Frankrig. Det var dog holdt i en munter og lystig tone, livsglæden væltede ud fra scenen, tilmed var der psykologisk dybde i det, man kan kalde det for psykologi/filosofi i øjenhøjde for almindelige mennesker. Jeg fik et interview med ham bagefter. Det første spørgsmål gik netop på den røde tråd i foredraget, altså lige det jeg har skrevet ovenover. Hans kommentar til det var: ”jeg er glad for det du siger, hvert et ord, det er en god feedback.” Han håbede at folk kunne bruge det han sagde til noget, en slags lommefilosofi var det, ek- semplificeret ved episoder fra hans tilværelse. Som han sagde til mig ”jeg har også haft 40 år til at tænke over det”. (han er 49 år) Der var to grunde til at han fortalte om sin familie 1) man skal give noget af sig selv 2) det skal have ”kant” og ”farver”.
Bubber har en virksomhed, i den kan man hyre ham som foredragsholder etc. Den hedder: ”Bubber Unlimited Aps” (Unlimited betyder uden begrænsninger). ” Dét, du sagde i dag var også uden begrænsninger, det var fuld hammer, med megen glæde i” sagde jeg til ham. Til det replicerede han: ”Hvor er du sød, tak”
Mit sidste spørgsmål gik på hvad der havde været det bedste i dag? Til det svarede han. ” Din feedback tror jeg, det er den flotteste jeg har fået længe”.
Arrangementet kommer igen til næste år. Hvis man vil læse mere om det inden da, kan man gå ind på deres hjemmeside www. SUNDdag.dk
Hvis man vil se flere billeder kan man gå ind på LAP’s hjemmeside www.lap.dk og via arbejdsgrupper finde Livsglædegruppens side, altså den arbejdsgruppe vi har i LAP, den har tilfældigvis det samme navn som temaet på ovenstående arrangement.